top of page
  • Writer's pictureΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ

"Post - Vacation blues": Τα "μπλούζ" μετά τις διακοπές και η φροντίδα του εαυτού






“Επιστρέψαμε” γράφει η σύντομη λεζάντα που συνοδεύει την εικόνα μιας ανάρτησης που φτιάξαμε για τα social media για να σας ενημερώσουμε ότι είμαστε και πάλι εδώ, στο Θεραπευτικό Μονοπάτι μας και που γίνεται ένα ακόμα ερέθισμα για να γραφτεί αυτό το κείμενο.


“Πως επιστρέψαμε;” σκέφτομαι. Που; Υπο ποιές συνθήκες; Πώς είναι ο εαυτός μας καθώς μεταβαίνει από αυτό που ονομάζουμε διακοπές σε αυτό που ονομάζουμε “επιστροφή στην καθημερινότητα”; ή “κανονικότητα” ή “ρουτίνα” ή “ η βάση μου” ή όπως αλλιώς προτιμάτε. Έτσι κι αλλιώς, ανεξαρτήτως των δικών μου σκέψεων και των λέξεων που χρησιμοποιώ, ο καθένας μας χρειάζεται να κάνει την δική του μετάφραση στην προσωπική του εμπειρία προκειμένου να έρθει σε επαφή μαζί της.


Κάνοντας διακοπές λοιπόν, ίσως να πήραμε για ένα διάστημα απόσταση από το περιβάλλον στο οποίο συνηθίζουμε να κινούμαστε καθημερινά, από τις επαγγελματικές δραστηριότητες, την εγρήγορση και το τρέξιμο, από μικρές και μεγάλες συνήθειες, το καυσαέριο, την φασαρία γύρω μας και εντός μας, από ανθρώπους, καταστάσεις και από τον παραλογισμό αυτής της ταραγμένης περιόδου που διανύουμε.


Και αν βρήκαμε τον τρόπο να το κάνουμε αυτό, στον όποιο βαθμό, ίσως να βρεθήκαμε κιόλας σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Το περιβάλλον που επιλέξαμε για να μας φιλοξενήσει σε αυτό το διάστημα χαλάρωσης ή μπορεί να δημιουργήσαμε εμείς οι ίδιοι αυτό το χαλαρωτικό και φιλόξενο περιβάλλον με εξωτερικές αλλά και εσωτερικές τροποποιήσεις από όπου κι αν βρισκόμασταν. Γνωρίζοντας πάντα πως η περίοδος των διακοπών έχει αρχή, μέση και τέλος.


Έτσι λοιπόν, καθώς βρεθήκαμε ή βρισκόμαστε κοντά σε αυτό το τέλος, συμβαίνει σε πολλούς από εμάς να συνειδητοποιούμε πως μεταφέρουμε κατά την επιστροφή μας μια επιπλέον αποσκευή. Γεμισμένη από μια οχι και τόσο συγκεκριμένη, κάπως μελαγχολική συναισθηματική κατάσταση που μας ρίχνει, μας θλίβει. Μια αίσθηση αποπροσανατολισμού και ήπιας ή έντονης δυσφορίας.


Έχει παρατηρηθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που λείπουν για σύντομα ή μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα σε διακοπές, τείνουν κατά την επιστροφή τους στην προηγούμενη τους πραγματικότητα να εμφανίζουν τα λεγόμενα “Vacation blues”.


Και αυτό είναι φυσικό καθώς το τέλος, η ολοκλήρωση μιας δεδομένης κατάστασης στη ζωή μας κινητοποιεί μέσα μας την διαδικασία του πένθους. Κάτι χάνουμε, κάτι αφήνουμε πίσω. Καταστάσεις, ανθρώπους, γεύσεις, εικόνες, αρώματα, κομμάτια του εαυτού μας. Και ακόμα, πράγματα από τα οποία είχαμε αποστασιοποιηθεί μας περιμένουν εκεί όπου επιστρέφουμε κι αυτό μπορεί επίσης να αποτελεί πηγή στρες και δυσφορίας.


Ο χρόνος είναι σύμμαχος μας κατά το διάστημα της προσαρμογής μας και της μετάβασης μας στις πρότερες δραστηριότητες και υποχρεώσεις. Χρειάζεται να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να πάρει τον χρόνο που έχει ανάγκη ώστε να έρθει σε επαφή με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο περιβάλλον όπου βρίσκεται.


Φερμένοι από συνθήκες ηρεμίας και χαλάρωσης καλούμαστε να ριχτούμε ξανά σε ρυθμούς εγρήγορσης και να βρούμε τα πατήματα μας. Η εναλλαγή αυτή μπορεί να μας αποπροσανατολίσει για ένα διάστημα και να μας πιέσει δεδομένου πως ο ανθρώπινος νους αγαπάει την σταθερότητα και την ρουτίνα.


Μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να περάσει πιο “μαλακά” μέσα από αυτή την συναισθηματική κατάσταση που περιγράψαμε παραπάνω ξεκινώντας από τον χώρο του σπιτιού ή τον χώρο εργασίας μας, που είναι τα σταθερά σημεία μέσα στα οποία περνάμε αρκετές ώρες της ημέρας μας. Ας τους φροντίσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε φορά που βρισκόμαστε εκεί να αισθανόμαστε πως το περιβάλλον μας “καλωσορίζει” όντας καθαρό, τακτοποιημένο και διακοσμημένο με όμορφες και ευχάριστες για εμάς πινελιές.


Σημαντική είναι και η φροντίδα της διατροφής και του ύπνου μας, ειδικά εάν το διάστημα των διακοπών αυτά απορρυθμίστηκαν. Τροφές εμπλουτισμένες με θρεπτικά συστατικά όπως και ο καλός ύπνος, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχική και σωματική μας υγεία. Μπορούμε να δοκιμάσουμε να ορίσουμε μια σταθερή ώρα αφύπνισης και να είμαστε συνεπείς ως προς την επιλογή μας είτε έχουμε προγραμματισμένες καθημερινές δραστηριότητες, είτε όχι. Ακόμα μια χαλαρωτική βραδινή ρουτίνα θα μπορούσε να περιορίσει τα αυξημένα επίπεδα στρες και να συμβάλλει στην απόλαυση του νυχτερινού μας ύπνου.


Συχνά δεν αισθανόμαστε αρκετά έτοιμοι ώστε να επιστρέψουμε ψυχικά από τις διακοπές και αυτό είναι οk. Όπως είπαμε χρειαζόμαστε χρόνο. Προσωπικά, συνηθίζω πρίν φύγω από τα μέρη που επισκέπτομαι να αγοράζω κάτι μικρό όπως ένα στυλό, μια κούπα, ένα βιβλίο, ώστε να μπορώ να το χρησιμοποιώ το επόμενο διάστημα δίνοντας αφορμή στις αισθήσεις μου να θυμούνται και να με ταξιδεύουν.


Άλλο ένα χαρακτηριστικό των διακοπών είναι η επαφή μας με την φύση η οποία συνήθως περιορίζεται όταν επιστρέφουμε στην πόλη. Έτσι, άλλο ένα πράγμα που μπορούμε να δοκιμάσουμε να κάνουμε πιο ευχάριστη την μετάβαση μας, είναι να δημιουργήσουμε ευκαιρίες ώστε να διατηρήσουμε αυτή την ευεργετική επαφή μέσα από περιπάτους σε πάρκα, σύντομες εξορμήσεις σε φυσικά περιβάλλοντα, πικ νικ κλπ.


Τέλος, θα μπορούσαμε ακόμα να δοκιμάσουμε να γίνουμε τουρίστες στην πόλη μας για λίγο. Την περίοδο των διακοπών συμβαίνει να ανακαλύπτουμε καινούρια πράγματα, να εξερευνούμε μέρη που δεν έχουμε ξαναδεί και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε οπουδήποτε αρκεί να ξυπνήσουμε αυτή την δημιουργική, παιχνιδιάρικη διάθεση μέσα μας και να ανοίξουμε τον εαυτό μας σε εμπειρίες και πιθανότητες.


Ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας να στεναχωρηθεί για όσα αφήνει, ας του δώσουμε χρόνο να βιώσει την απώλεια και να προσαρμοστεί, ας τον φροντίσουμε μέσα σε αυτό το διάστημα με τους καλύτερους δυνατούς και ταιριαστούς με τις ανάγκες μας τρόπους.


Καλές αρχές και καλές συνέχειες σε όλους μας!




Σχετικά με τον συντάκτη


Η Άννα Λιάσκα είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, με εξειδίκευση στη Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία και στην Υπαρξιακή Συμβουλευτική. Είναι κάτοχος διπλώματος Ανώτερης Πρακτικής στην Κλινική Υπνωση - Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία, του βρετανικού διπλώματος Advanced Qualification in Hypnotherapy Practice του GHSC καθώς και διπλώματος Hypnotherapy Practitioner Diploma του Academy of Modern Applied Psychology. Πιστοποιημένη από το Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής και μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής και της European Association for Counselling. Συνεργάζεται θεραπευτικά με ενήλικες ως διαπροσωπικά κατευθυνόμενη σύμβουλος και θεραπεύτρια, με ιδιαίτερη εμπειρία και εκπαίδευση στον τομέα της ανάπτυξης διαπροσωπικών-επικοινωνιακών δεξιοτήτων.



0 comments
bottom of page