top of page

Ομάδες Αυτογνωσίας

Group Discussion

Η ομαδική ψυχοθεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που αξιοποιεί θεραπευτικά τη δυναμική των ανθρωπίνων σχέσεων. Δίνει την δυνατότητα στους θεραπευόμενους  να αλληλεπιδράσουν με τα άλλα μέλη της ομάδας σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

 

Η ομαδική θεραπεία αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας και έτσι είναι ''πιο κοντά'' στις πραγματικές συνθήκες ζωής δίνοντας στα μέλη της την ευκαιρία να έρθουν άμεσα σε επαφή και να κατανοήσουν βιωματικά το πώς διαφορετικοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται αυτά που λέμε και σκεφτόμαστε καθώς και το πώς επιδρά η δική μας συμπεριφορά στους άλλους ανθρώπους.

Η ομαδική ψυχοθεραπεία είναι ισότιμη με την ατομική ως προς την αποτελεσματικότητα της και με ουσιαστικά οφέλη για όποιον την επιλέγει. Τα μέλη μιας ομάδας συνήθως έχουν αρκετά κοινά όπως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αρνητικές σκέψεις και δυσφορικά συναισθήματα αλλά έχουν και αρκετές ατομικές διαφορές.

 

Από τη φύση του αυτό το γεγονός αποτελεί έναν από τους πιο δυνατούς θεραπευτικούς παράγοντες μιας ομάδας. Όταν είσαι μέλος σε μια θεραπευτική ομάδα ανακαλύπτεις ότι δεν είσαι ο μοναδικός που βιώνεις αρνητικά συναισθήματα και δυσκολίες στις σχέσεις. Αυτή η ανακάλυψη είναι μια μεγάλη πηγή ανακούφισης για το άτομο, το οποίο αντιλαμβάνεται τις ομοιότητες που έχει με τον κόσμο γύρω του και έτσι αναπτύσσει τις σχέσεις του με τους άλλους σε διαφορετικό επίπεδο.

Τα μέλη της ομάδας αλληλοστηρίζονται. Κάθε φορά που ένα μέλος της ομάδας ανοίγει ένα θέμα που το απασχολεί, τα υπόλοιπα μέλη ακούν με προσοχή και συνήθως συμβουλεύουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το άτομο που έφερε στην ομάδα το πρόβλημα του να αισθάνεται ότι ακούγεται και ότι είναι σημαντικό για τους άλλους με αποτέλεσμα να αυξάνει την αυτοπεποίθηση του.

 

Άλλη μια θεραπευτική διαδικασία της ομάδας είναι ότι τα μέλη αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με τον συντονιστή, θυμίζοντας τους τρόπους αλληλεπίδρασης που είχαν με τους γονείς, τα αδέλφια και γενικότερα το κοινωνικό τους περιβάλλον. Ο σκοπός της ομάδας δεν είναι η αναβίωση του δυσάρεστου παρελθόντος των μελών, αλλά η επανορθωτική αναβίωση παλαιότερων συγκρούσεων, με αποτέλεσμα να αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο σε εσωτερικά και εξωτερικά ερεθίσματα. Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση είναι θεραπευτικό και συνεπάγεται τη βελτίωση των μελών της ομάδας.

 

Τέλος σε μια θεραπευτική ομάδα το άτομο έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει την εικόνα που δημιουργεί στους γύρω του. Μέσα στην ομάδα το άτομο συνειδητοποιεί τις κοινωνικές του συνήθειες, οι οποίες κάποιες φορές υπονομεύουν τις διαπροσωπικές του σχέσεις. Συμπεράσματά η ομαδική ψυχοθεραπεία σε πολλές περιπτώσεις είναι περισσότερο ενδεδειγμένη από την ατομική. Η αποτελεσματικότητα της έγκειται στη δυναμική που προκύπτει από μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι έχουν σκοπό να βοηθήσουν τον εαυτό τους, με το να βοηθούν ο ένας τον άλλον.

bottom of page