top of page

Κλινική Ύπνωση - Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία

04285f67c344825b82195d176db4c1f5.jpg

Η Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία αποτελεί την πιο σύγχρονη μετεξέλιξη των Θεραπειών του Ασυνειδήτου (Subconscious- mind Therapies) ή αλλιώς των Θεραπειών του Συναισθήματος (Affect of Emotion Therapies). Χρησιμοποιεί πρωτοποριακές τεχνικές οι οποίες έχουν αναπτυχθεί και τεκμηριωθεί μέσα από επισταμένη κλινική  έρευνα, της οποίας το θεωρητικό υπόβαθρο έχει τις ρίζες του στις τελευταίες έρευνες της νευροβιολογίας του συναισθήματος  της σύγχρονης συγκινησιακής νευροεπιστήμης (Affective Neuroscience).

Τι είναι όμως η Κλινική Ύπνωση;

Συχνά συνδέουμε την λέξη ύπνωση με τον ύπνο και μια συχνή ερώτηση που κάνουν οι θεραπευόμενοι πριν γνωρίσουν την θεραπευτική διαδικασία είναι «θα κοιμάμαι;». Η Ύπνωση λοιπόν δεν είναι ύπνος. Είναι μια φυσική διαδικασία εστίασης της προσοχής μας από τον εξωτερικό στον εσωτερικό μας κόσμο.

Και αυτή η εσωτερική εστίαση επιτυγχάνεται απλά με το να έχουμε τα μάτια μας κλειστά ή με το εστιάσουμε την προσοχή μας σε ένα σημείο στο χώρο. Με τον τρόπο αυτό, είναι σαν να κλείνουμε έξω από το αντιληπτικό μας πεδίο τα περιφερειακά ερεθίσματα του περιβάλλοντος στο οποίο βρισκόμαστε. Έτσι, η προσοχή μας στρέφεται από τα εξωτερικά ερεθίσματα μέσα στον εαυτό και συγκεντρώνεται στα εσωτερικά μας ερεθίσματα.

Αλλάζοντας αντιληπτική γωνία και μακριά από εξωτερικούς περισπασμούς, έχουμε την δυνατότητα να κατανοήσουμε καλύτερα όσα μας δυσκολεύουν καθώς οι δυσκολίες μας είναι απλώς πτυχές του εαυτού μας που δεν γνωρίζουμε ακόμα καλά. Και για να αλλάξουμε κάτι χρειάζεται πρώτα να το καταλάβουμε.

Η Κλινική Ύπνωση λοιπόν είναι η κατάσταση εσωτερικής εστίασης. Η ικανότητα ενός ανθρώπου να υπνωτίζεται είναι ένα έμφυτο χαρακτηριστικό με το οποίο γεννιέται, όπως αναφέρει και ο Ίρβιν Γιάλομ στο βιβλίο του «Ο δήμιος του έρωτα» και πάνω σε αυτή εφαρμόζονται οι τεχνικές της Βιοθυμικής Ψυχοθεραπείας με την καθοδήγηση ενός εκπαιδευμένου θεραπευτή.

Κατά τη διάρκεια της κατάστασης Ύπνωσης το άτομο έχει πλήρη έλεγχο του εαυτού του και αντιλαμβάνεται αυτά που συμβαίνουν. Η ψυχοθεραπεία αυτή έχει βιωματικό χαρακτήρα και το άτομο μπορεί να μοιράζεται με τον θεραπευτή του μόνο τις πληροφορίες που θέλει να μοιραστεί σχετικά με τον εαυτό του.  

Η Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία, εφαρμόζεται αποτελεσματικά στη θεραπεία όλων των ψυχοσυναισθηματικών και ψυχοφυσιολογικών δυσκολιών καθώς προσεγγίζει τον άνθρωπο από μια ολιστική σκοπιά. Στόχος της είναι  η φροντίδα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το άτομο σε ένα βαθύ ασυνείδητο επίπεδο. 

Φροντίδα Εαυτού

Η πιο σημαντική πτυχή της Υπνοθεραπείας είναι η έμφαση στην αυτο-φροντίδα. Ως ενήλικες χρειάζεται να φροντίζουμε οι ίδιοι για την διατήρηση της καλής ψυχικής και σωματικής μας υγείας. Αυτό προϋποθέτει το να αισθανόμαστε την βαθιά πίστη στις ικανότητες και τις δυνατότητες μας, οι οποίες υπάρχουν πάντα διαθέσιμες μέσα μας για να τις αξιοποιήσουμε προκειμένου να βρίσκουμε τρόπους να αντιμετωπίζουμε όσα μας φέρνει η ζωή. Βασικός στόχος της θεραπευτικής διαδικασίας, είναι η ενίσχυση της επαφής μας με τις εσωτερικές πηγές δύναμης που διαθέτουμε, καθώς και η ανάπτυξη και καλλιέργεια ενός επιδέξιου και υπεύθυνου ''εσωτερικού θεραπευτή'' που είναι πρόθυμος και ικανός να ενεργεί ως αγαπητικός και φροντιστικός γονέας προς τις πονεμένες και συναισθηματικά τραυματισμένες πλευρές του εαυτού μας που χρειάζονται θεραπεία.

Η προσωπική ενδυνάμωση είναι απαραίτητη για την επούλωση των τραυμάτων και την ολότητα του εαυτού. Η σύγχρονη Κλινική Ύπνωση τιμά την ανάγκη του ατόμου για ανεξαρτητοποίηση και έτσι καλλιεργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε ο θεραπευόμενος  να μάθει να κατευθύνει τη δική του εσωτερική διαδικασία χρησιμοποιώντας τις θεραπευτικές τεχνικές και μόνος του. Η θεραπευτική διαδικασία εσωτερικεύεται σταδιακά από συνεδρία σε συνεδρία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή το επιλέξει κανείς.  

Εσωτερικός διάλογος

 

Σημαντικές αλλαγές στην προσωπικότητα μπορούν να γίνουν με την πολύτιμη βοήθεια των ειδικών τεχνικών εσωτερικού διαλόγου που εφαρμόζονται στην Κλινική Υπνοθεραπεία, για την άμεση επικοινωνία με άλλες- μη συνειδητές- ''πλευρές'' του εαυτού. Οτιδήποτε σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε ή κάνουμε σε σχέση με μια συγκεκριμένη συνθήκη, δεν είναι κάτι για το οποίο προσπαθούμε. Η αντίδραση μας εκδηλώνεται αυτόματα και αυθόρμητα από ένα 'μέρος' του εαυτού που δεν είναι επί του παρόντος συνειδητό και συνεπώς ασυνείδητο.

Η Υπνοθεραπεία διατηρεί μια επικοινωνιακή και συνεργατική στάση απέναντι σε όλες τις πλευρές του εαυτού και εισάγει και το ίδιο το άτομο σε αυτή την θεραπευτική λογική. Καμία πλευρά του εαυτού μας δεν μπορεί να αποσυρθεί ή να εξαφανιστεί με κάποιο τρόπο. Κάθε πτυχή του εαυτού μας διαμορφώθηκε μέσα από τις αντίστοιχες εμπειρίες που βιώσαμε στο παρελθόν. Όλες οι πτυχές και τα βιώματα μας, είναι αναπόσπαστα κομμάτια της προσωπικής μας ιστορίας που ενωμένα σχηματίζουν αυτό που είμαστε. Στόχος είναι η φροντίδα και η θεραπεία τους και όχι η εξαφάνιση τους. 

Σε ένα περιβάλλον αποδοχής, αγάπης και κατανόησης για την πλευρά του εαυτού που συνδέεται με την ανεπιθύμητη συμπεριφορά επιτυγχάνεται η επίλυσή αυτής. Το άτομο συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία εξεύρεσης κατάλληλων, νέων συμπεριφορών που θα αντικαταστήσουν τις παλιές καθώς αποκαθίσταται η καλή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ όλων των πτυχών του εαυτού του. Έτσι, απελευθερώνεται από μη λειτουργικές συμπεριφορές που τείνουν με τα χρόνια να γίνονται ανεπιθύμητες συνήθειες που μπλοκάρουν τον εαυτό.

Αυτά είναι ενδεικτικά μερικά από τα αιτήματα -  ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες 

όπου η Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία μέσω Κλινικής Ύπνωσης μπορεί

να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά :

  • Διακοπή καπνίσματος

  • Διατροφικές δυσκολίες - σχέση με σώμα

  • Φοβίες

  • Κατάθλιψη

  • Άγχος και κρίσεις πανικού

  • Δυσκολία ελέγχου του συναισθήματος

  • Χρόνιος πόνος

  • Σεξουαλικές δυσκολίες

  • Μετατραυματικό Στρες (PTSD)

  • Δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις

  • Διαταραχές ύπνου

  • αυτοπεποίηθηση - αυτοεκτίμηση

bottom of page