top of page

Συμβουλευτική εφήβων

efivia.jpg

"Εφηβεία έιναι... και φαίνεται!!"

images.jpg

Ο έφηβος βιώνει ραγδαίες βιολογικές αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές χαρακτηρίζονται από γρήγορη σωματική ανάπτυξη, νέους τρόπους σκέψης και κοινωνικοποίησης. Το νεαρό άτομο αρχίζει σταδιακά να μοιάζει με ενήλικα.

 

Στα πρώτα στάδια της εφηβείας δυσκολεύεται να σκεφθεί υποθετικά και έχει περιορισμένη κριτική σκέψη. Εξαιτίας του τελευταίου εμφανίζονται συμπεριφορές πειραματισμού και / ή υψηλού κινδύνου.

Παράλληλα το σώμα του αλλάζει πολύ γρήγορα. Αυξάνονται το ύψος και το βάρος αλλά η σημαντικότερη αλλαγή είναι η ωρίμανση της γενετήσιας λειτουργίας του. Τα όργανα, δηλαδή, που εμπλέκονται στην αναπαραγωγή, διευρύνονται και ωριμάζουν.

 

Ο έφηβος σταδιακά απομακρύνεται από τους γονείς του, αυτονομείται περισσότερο και έχει την ανάγκη για κοινωνική αναγνώριση. Αντικείμενο των μεταξύ τους συγκρούσεων είναι συνήθως θέματα ελέγχου, αισθητικής και ορίων.

 

Τα συναισθήματα κατά την περίοδο αυτή είναι αρκετά έντονα και χαρακτηρίζονται από εκρήξεις θυμού ή περιόδους θλίψης. Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο εναλλαγής της διάθεσης από τη χαρά στη θλίψη και  από τον θυμό και την αποξένωση στην ανάγκη για φροντίδα.

Η Συμβουλευτική εφήβων στοχεύει στην  υποστήριξη της μετάβασης του νεαρού ατόμου από την παιδική στην ενήλικη ζωή.

 

Η Συμβουλευτική Διαδικασία συντροφεύει τον έφηβο στην κατανόηση και αποδοχή της διαφορετικότητας του κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερης περιόδου, ως βασική προϋπόθεση δόμησης της προσωπικής του ταυτότητας.

 

Παράλληλα ενθαρρύνει την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων επίλυσης θεμάτων και δυσκολιών που συχνά συνοδεύουν την αναπτυξιακή αυτή περίοδο. Ενδεικτικά αυτές οι δυσκολίες εντοπίζονται σε επίπεδο σχέσεων τόσο με την οικογένεια όσο και με συνομηλίκους, στο σχολικό και το ευρύτερο εκπαιδευτικό του πλαίσιο, στη  λήψη αποφάσεων που αφορούν την επαγγελματική του σταδιοδρομία. 

Η Συμβουλευτική εφήβων γίνεται πάντα  με τη συναίνεση των γονέων ή κηδεμόνων  και ξεκινάει με μια πρώτη επαφή μεταξύ αυτών και του Ειδικού Ψυχικής Υγείας.

bottom of page