Τι περνάει από το μυαλό σας όταν ακούτε τις λέξεις ύπνωση ή υπνοθεραπεία;
Στατιστικά οι πιθανότητες να περνούν από τον νου σας εικόνες όπως αυτή που υπάρχει στο ενδεικτικό βίντεο που θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο, είναι πολύ αυξημένες. «Μάγοι» - «υπνωτιστές» που κουνώντας επιδέξια τα ρολόγια τους ή που με ένα τους άγγιγμα ή χτύπημα του χεριού ''σε βάζουν για ύπνο'', σε κάνουν να γαβγίζεις και η λίστα με όλα αυτά τα παράδοξα δεν τελειώνει ποτέ. Αυτές είναι οι εικόνες που έχουμε από την τηλεόραση, από τον κινηματογράφο, από το διαδίκτυο ήδη από την παιδική μας ηλικία.
Είναι εικόνες που συνήθως έχουν στόχο την ψυχαγωγία ή εξυπηρετούν τις ανάγκες κάποιας ταινίας όπου ο πρωταγωνιστής ''υπνωτίζεται'', περιπλανιέται σε προηγούμενες του ζωές και ξυπνάει έντρομος και γεμάτος αγωνία. Όλα αυτά εξυπηρετούν σκοπούς στους οποίους περισσότερο αναφέρομαι για να μπορέσουμε να τους διαχωρίσουμε στο μυαλό μας από τους σκοπούς που εξυπηρετεί η Κλινική Υπνοθεραπεία.
Σε αντίθεση με τα παραπάνω, η Κλινική Ύπνωση εξυπηρετεί ψυθεραπευτικούς σκοπούς και ο στόχος της είναι η θεραπεία. Κι αν το καλοσκεφτούμε, δεν θα μπορούσε να έχει κάποιον άλλο στόχο από τη στιγμή που -η συγκεκριμένη μέθοδος- χρησιμοποιείται σε κλινικό επίπεδο από επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας. Αυτό λοιπόν το θεραπευτικό εργαλείο, για να μπορεί να εξυπηρετεί θεραπευτικούς σκοπούς, ασφαλώς έχει αναπτύξει τις ρίζες του στο γόνιμο έδαφος της επιστήμης της ψυχολογίας.
Η ψυχολογική και η φιλοσοφική σκέψη, η προσωποκεντρική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού, η φαινομενολογία, η Σύγχρονη Συγκινησιακή Νευροεπιστήμη συναντιούνται και ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ειδικά διαμορφωμένες και δομημένες θεραπευτικές τεχνικές.
Η ψυχολογική και η φιλοσοφική σκέψη, η προσωποκεντρική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού, η φαινομενολογία, η Σύγχρονη Συγκινησιακή Νευροεπιστήμη συναντιούνται και ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ειδικά διαμορφωμένες και δομημένες θεραπευτικές τεχνικές, προκειμένου να βοηθήσουν έναν ψυχοθεραπευτή να βοηθήσει τους θεραπευόμενους του να απελευθερώσουν τον εαυτό τους από συναισθήματα, επαναλαμβανόμενα περιοριστικά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς, ψυχοσωματικά προβλήματα που τους εμποδίζουν από το να ζουν μια ψυχικά ισορροπημένη ζωή που θα μπορεί να είναι λειτουργική και προσανατολισμένη στο παρόν και το μέλλον τους και όχι στο παρελθόν τους.
Και αυτό επιτυγχάνεται καθώς μέσω της Κλινικής Υπνοθεραπείας, η οποία ανήκει στις θεραπείες Συναισθημάτων/Υποσυνείδητου, όπως ονομάζονται, έχουμε τη δυνατότητα να εργαστούμε έχοντας κινητοποιήσει το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, όπου ''κατοικεί'' ο συναισθηματικός μας εαυτός. Άμεσα λοιπόν εντοπίζουμε εκεί, στην πηγή του συναισθηματικού μας κόσμου, τις δυσλειτουργικές συναισθηματικές καταγραφές και εμπειρίες του ατόμου και τις επεξεργαζόμαστε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι πια τραυματικές και δυσφορικές.
Η αλλαγή που γίνεται σε βαθύ συναισθηματικό – υποσυνείδητο επίπεδο, δεν μπορεί παρά να φέρει την αλλαγή στον τρόπο που σκεπτόμαστε και κατ επέκταση στον τρόπο δράσης μας στην καθημερινότητα. Αυτό συμβαίνει καθώς από βιολογική σκοπιά, κινητήριος δύναμη της συμπεριφοράς μας είναι η συγκινησιακή (συναισθηματική) μας αντίδραση σε μια κατάσταση. Όλα τα υπόλοιπα έπονται αυτής.
Έχω αναφερθεί και σε άλλα άρθρα για τα άμεσα θεραπευτικά αποτελέσματα της μεθόδου και την σύντομη διάρκεια της. Αισθάνομαι πως είναι σημαντικό πάνω σε αυτά να κάνω κάποιες διευκρινίσεις, καθώς συχνά παρερμηνεύονται. Πράγματι η θεραπευτική αυτή μέθοδος είναι σύντομη καθώς είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο που έχει αρχή, μέση και τέλος και δεν διαρκεί χρόνια όπως άλλες μορφές ψυχοθεραπείας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σε μια- δύο συνεδρίες ο θεραπευτής θα χρησιμοποιήσει την Υπνοθεραπεία και σαν ένας άλλος «μάγος» από αυτούς που βλέπουμε στα ψυχαγωγικά σόου θα φέρει με ακατανόητους τρόπους την αλλαγή στη ζωή του ατόμου που ζητάει βοήθεια.
Η Σύγχρονη Κλινική Υπνοθεραπεία είναι θεραπευτική μέθοδος και όπως κάθε άλλη ψυχοθεραπευτική διαδικασία, χρειάζεται το χρονικό διάστημα κάποιον μηνών προκειμένου να ολοκληρωθεί και να φέρει τα θετικά αποτελέσματα που επιθυμούμε. Και σε αυτό το χρονικό διάστημα ο θεραπευόμενος είναι παρόν, δεν κοιμάται, έχει συνείδηση του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται όπως επίσης έχει συνείδηση του εαυτού του και των συμβαινόντων. Ακόμα έχει πλήρη έλεγχο του εαυτού του και συμμετέχει στην διαδικασία για την οποία ενημερώνεται από τον θεραπευτή καθ όλη τη διάρκεια της θεραπείας προκειμένου να την κατανοεί και να αισθάνεται ασφαλής μέσα σε αυτή.
Θα ήταν εξαιρετικά ευχάριστο για όλους μας αν υπήρχε ένας πιο εύκολος δρόμος προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις εσωτερικές μας δυσκολίες, παρόλα αυτά ο ψυχισμός μας είμαι εξαιρετικά πολυδιάστατος και σύνθετος για να μπορέσει να συμβεί κάτι τέτοιο. Χρειάζεται χρόνος και πάνω από όλα η δική μας πρόθεση και προσωπική επιλογή για αυτή την "πολυπόθητη" αλλαγή προκειμένου να διαφοροποιηθούν μέσα μας πράγματα που εδώ και τόσο χρόνια κουβαλάμε και μας "βασανίζουν". Το θετικό είναι πως παρά την διάρκεια τους στον χρόνο, υπάρχουν τρόποι για να συμβεί αυτό (και εδώ αναφέρομαι σε όλες τις ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις) και όταν συμβαίνει τότε συνειδητοποιούμε πως αξίζει ο κόπος.
Έτσι, μόνο όταν εμείς το αποφασίσουμε, η Κλινική Υπνοθεραπεία είναι στη διάθεση μας προκειμένου να δουλέψει για εμάς και να φέρει στη ζωή μας την θεραπευτική αλλαγή που πηγάζει από το βαθύ υποσυνείδητο επίπεδο του νου μας. Ας μην ξεχνάμε πως ένα πρόβλημα αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά όταν εντοπίζεται και φροντίζεται η ρίζα του γιατί η ρίζα είναι που το συντηρεί. Αυτή η ρίζα είναι η αρχή της ύπαρξης του. Όσον αφορά τα ψυχικά μας προβλήματα λοιπόν, η ρίζα βρίσκεται στο υποσυνείδητο.
Σχετικά με τον συντάκτη:
Η Άννα Λιάσκα είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και έχει εξειδικευτεί στην Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία. Είναι κάτοχος Διπλώματος Ανώτερης Πρακτικής στην Κλινική Ύπνωση – Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία καθώς και του βρετανικού διπλώματος Advanced Qualification in Hypnotherapy Practice του GHSC. Είναι πιστοποιημένη από το Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής και μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής. Εργάζεται θεραπευτικά με ενήλικες ως διαπροσωπικά κατευθυνόμενη Σύμβουλος και θεραπεύτρια, με ιδιαίτερη εμπειρία και εκπαίδευση στον τομέα της ανάπτυξης διαπροσωπικών-επικοινωνιακών δεξιοτήτων και της διεκδικητικότητας. Εργάζεται θεραπευτικά στο «Θεραπευτικό Μονοπάτι» (www.therapypath.gr ).
Comments